Z czego można zrobić alkohol?

Alkohol etylowy jest produktem przemiany materii drożdży fermentujących cukry. Nie zawsze muszą to być popularne cukry spożywcze. Niesprawdzone historie z krajów byłego Związku Radzieckiego opowiadają na przykład o fermentacji celulozy z drewnianych wiórów, z których robione były… meble. Na Ukrainie do dziś krążą opowieści o taboretach, z których dało się pędzić bimber. Trudno powiedzieć, ile w tym prawdy, faktem natomiast jest, że na świecie produkuje się alkohol z wielu różnych, często bardzo dziwnych składników. Ziemniaki, żyto, winogrona – wiadomo, że z tych produktów od zawsze robiono alkohol. Ale pomysłowość ludzka nie ma granic. Podajemy kilka nieoczywistych, ale też nieobrzydliwych przykładów z czego można zrobić trunek z procentami.

Sok klonowy[i]

https://pixabay.com/p-1089824/?no_redirect

Syrop klonowy jest bardzo popularnym dodatkiem do potraw w krajach Ameryki Północnej – jest gęsty i bardzo słodki. Wytwarza się go z soku klonowego pozyskiwanego bezpośrednio z drzew. Słodki sok można też fermentować i destylować. Taki alkohol powstaje w Kanadzie, podobno jest słodkawy i przywodzi na myśl naleśniki. Oczywiście tym, którzy przywykli do nich dodawania syropu klonowego.

Rośliny pustynne[ii]

Wydawałoby się, że na pustyniach, gdzie trudno zdobyć kroplę wody, ludzie mają poważniejsze zmartwienia niż skąd wziąć alkohol. Tymczasem okazuje się, że nawet w najbardziej jałowych rejonach świata mieszkańcy mają swoje źródła produktów do destylacji. W Meksyku z soku różnych agaw (Agave americana, Agave atrovirens, Agave lehmanii, Agave complicata, Agave gracilispina, Agave crassispina, Agave quiotifera) robi się niskoprocentowy musujący napój zwany pulque. Zagęszczony i destylowany sok z różnych gatunków agawy to z kolei meskal. Gdy do produkcji użyta zostanie tylko agawa niebieska dostajemy słynną tequilę.

Jak wiele można osiągnąć marketingiem pokazuje przykład trunku zwanego Tequila Ley .925. Sprzedawany jest w platynowych butelkach po 225 tys. dolarów, przy czym to cena wyjściowa sezonowanej przez sześć lat tequli z niebieskiej agawy. Butelki tego napoju sięgają zawrotnych kwot na różnego rodzaju aukcjach, znacznie przewyższające pierwotną cenę „sklepową”. Jeśli nie stać was na wydatek rzędu ćwierć miliona dolarów za butelkę, to istnieją również ekonomiczne wersje: butelka ze złota i platyny za 150 tys. dolarów oraz ze słota i srebra za skromne 25 tys. dolarów.

 

Igława chilijska[iii]

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Araucaria_araucana_ArboretumMT_Zweig.jpg

W Ameryce Południowej w Andach rośnie drzewo o bardzo wąskich liściach przypominających nożyki albo liście agawy zwane igławą bądź araukarią chilijską (Araucaria araucana). Z nasion tego drzewa Pehuenchowie, czyli jedni z Mapuchów – rdzennych mieszkańców Chile robią napój mudai. Zbierają nasiona, gotują i fermentują. Ponieważ rząd Chile uznał drzewa igławy za narodowy pomnik przyrody mundai jest prawdopodobnie jedynym na świecie alkoholem produkowanym z pomnika.

 

Pasternak[iv]

Na angielskiej wsi jednym z tradycyjnych napojów alkoholowych jest wino z pasternaku robione ze zmielonych bulw zmieszanych z cukrem i drożdżami. Ponoć wino to cenione jest przez smakoszy win domowej roboty.

Owoce nanercza zachodniego[v]

W sklepach w Polsce możemy w mieszankach orzechowych kupić owoce nanercza, zwanego częściej nerkowcem. Ten bliski krewniak mango ma duże dwuczęściowe owoce. Z części zawierającej nasiono z dosyć dużym wysiłkiem pozyskuje się orzechy (to jedna z przyczyn dla której są takie drugie), miąższ większej części, będący zgrubiałą łodygą można wykorzystać kulinarnie,  zawiera bowiem dużo cukru. A skoro zawiera dużo cukru można z niego sporządzić alkohol. Mieszkańcy Brazylii fermentują i destylują owoce nanercza otrzymując wysokoprocentowy alkohol.

Przygotowanie czegokolwiek z owoców nanercza może być co najmniej nieprzyjemne, jeśli nie niebezpieczne, bowiem skóra orzechów zawiera bardzo żrący sok powodujący silne oparzenia skóry.

 

Sorgo[vi]

Rodzaj trawy rosnący praktycznie na całym świecie. Może mieć nawet 5 metrów długości, ma długie, szerokie liście. Z nasion można robić przaśny chleb i piwo. Chińska wódka maotai, uznawana za trunek protokolarny, podawana na państwowych bankietach, podnosząca rangę uroczystości, jest również produkowana w wyniku ośmiokrotnej destylacji sfermentowanego sorga.

 

Sosna[vii]

Kapitan Cook podawał swoim marynarzom piwo przyrządzone z gałązek sosnowych gotowanych w wywarze z herbaty i mieszanych z melasą. By rozpocząć fermentację dodawano odrobinę piwa lub drożdży. Napój zawierał duże ilości witaminy C i dzięki temu był bezcenny w walce ze szkorbutem. Recepturę wynalazł botanik Joseph Banks.

 

Wino palmowe[viii]

Napój popularny w Indiach, Azji i Afryce. Sam sok spływający z naciętych liści palmowych jest napojem orzeźwiającym znanym w Afryce. Sok bardzo szybko fermentuje – już po dwóch godzinach od „zbiorów” otrzymuje się lekkie, słodkawe wino. Po 24 godzinach wino jest już ciężkie i wytrawne, dalsza fermentacja prowadzi do powstania octu. W Goa, w Indiach poprzez trzykrotną destylację sfermentowanego soku uzyskuje się napój zwany feni.

Piwo o smaku pączka z czekoladą[ix]

Napoje alkoholowe o czekoladowym smaku są dosyć popularne na świecie. W Japońskim Sapporo produkuje się piwo o smaku czekoladowego pączka. Do produkcji używany jest słód czekoladowy i tajemniczy składnik, który oczywiście stanowi sekret firmy, nadający unikatowy smak pączków, a w zasadzie donatów, czyli amerykańskiej wariacji na temat pączka.

[i] http://www.spiritsreview.com/reviews-vodka-vermont-gold.htm

[ii] Local Foods Meet Global Foodways: Tasting History, Lawrance, Benjamin N; Peña, Carolyn de la (2012).

[iii] Law and Anthropology vol. 11, pod redakcją René Kuppe,Richard Potz

[iv] https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/nov/09/how-to-make-parsnip-wine

[v] Fermentation Of Cashew (Anacardium Occidentale L.) “Apple” Into Wine, Shuklajasha Mohanty, Pratima Ray, M.R. Swain, 15 maja 2006

[vi] Chiny. Zarys kultury. Wiesław Olszewski

[vii] Captain Cook And Scurvy, Egon H. Kodicek

[viii] https://en.wikipedia.org/wiki/Feni_(liquor)

[ix] http://www.mikesblender.com/indexblog206.htm

Strona używa plików cookie, by ją przeglądać musisz zaakceptować ten fakt. Więcej informacji

Pliki cookie to małe informacje zapisywane w przeglądarce, by później serwer wiedział z kim ma do czynienia. Dzięki plikom cookie nie trzeba powtarzać za każdym razem weryfikacji wieku. Pliki cookie wykorzystywane są również przez system Google Analytics badający ruch na stronie.

Zamknij