ODKAŻANKA

„Odkażanka” to nazwa używana dla zbiorczego określenia napojów alkoholowych wyprodukowanych z wykorzystaniem odkażonego spirytusu technicznego. Ujmując rzecz bardziej obrazowo, „odkażanka” to oczyszczone podpałki do grilla, rozmrażacze, rozpuszczalniki czy płyny do mycia szyb.

czaszkaSzacuje się, że zdecydowana większość obecnie dostępnego w Polsce nielegalnego alkoholu to właśnie oczyszczony spirytus przemysłowy. Najczęściej sprzedaje się go w postaci czystego spirytusu, rzadziej jako gotowy produkt, np. wódkę, rum czy whisky.

„Odkażankę” można  nabyć zwykle w plastikowych butelkach typu PET, w przeważającej mierze o pojemności 1 litra, z charakterystycznymi zakrętkami, bez żadnych napisów czy znaków handlowych. Prowadzone na terenie całej Polski badania dowodzą, że ten rodzaj alkoholu można kupić stosunkowo łatwo, głównie na bazarach albo w melinach za pośrednictwem „dobrze zorientowanych osób”.

Taki skażony alkohol jest oczyszczany i jako „czysty” spirytus wprowadzany do sprzedaży w cenie detalicznej zazwyczaj od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za litr. To właśnie bardzo konkurencyjna cena stanowi o tak dużej popularności „odkażanki”.

Proces odkażania alkoholu nie jest tak prosty, jak produkcja bimbru. Nie wymaga jednak specjalistycznych procedur, środków ani pomieszczeń. Dysponując stosowną wiedzą, można go przeprowadzić w „domowych” warunkach.

Zanim zdecydujemy się na zakup takiego produktu i ucieszymy z zaoszczędzonych kilku złotych, warto zdać sobie sprawę, że nawet po oczyszczeniu „odkażanka” zawiera bardzo dużo substancji niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka!

Czy ktoś z nas napiłby się zakupionej na stacji benzynowej podpałki do grilla albo płynu do mycia szyb? Na pewno nie, a „odkażanka” to nic innego jak bezbarwna, lekko oczyszczona podpałka do grilla czy płyn do mycia szyb.